בעשורים האחרונים חלה מהפכה משמעותית בגישה הניתוחית למחלות קרנית. אם בעבר הניתוח הפופולרי היה השתלת קרנית מלאה כיום מרבית ההשתלות הם השתלות חלקיות בה אנו מחליפים את השכבה הפגועה. דבר זה גרם למהפכה של ממש בטכניקות הניתוחיות ומכאן לקיצור משמעותי במשך ההחלמה ובחזרה מהירה יותר לראייה תקינה.
מהי קרנית
הקרנית (corneal) הינה האיבר החיצוני של העין והיא אחראית על כשני שליש משבירת האור בדרכו אל הרשתית. הקרנית מורכבת משלוש שכבות עיקריות:
אפיתל – ה״כיסוי העורי״ של העין
המשתית – הסטרומה – החלק האמצעי
והאנדותל – שכבת תאים פנימית שאחראית על שמירה על אחוז מים קבוע בקרנית.
סוגי השתלות קרנית (keratoplasty)
בעשורים האחרונים חלה מהפכה משמעותית בגישה הניתוחית למחלות קרנית. אם בעבר הניתוח הפופולרי היה השתלת קרנית מלאה – בה אנחנו מחליפים את כל שכבות הקרנית, לא משנה איזו סוג של שכבה היה פגוע או איזו מחלה הייתה בקרנית, הרי שכיום סוג ההשתלה מותאם לשכבה הפגועה בקרנית.
כיום מרבית ההשתלות הם השתלות למלריות ( = חלקיות) בה אנו מחליפים את השכבה הפגועה.
דבר זה גרם למהפכה של ממש בטכניקות הניתוחיות ומכאן לקיצור משמעותי במשך ההחלמה ובחזרה מהירה יותר לראייה תקינה.
היתרונות בהשתלות חלקיות רבים, כמעט ולא נעשה שימוש בתפרים בניתוח, דבר שמקטין משמעותית את משך הזמן שלוקח להשגת ראייה תקינה, יחד עם סיכוי מופחת משמעותית לדחיית שתל.
בהשתלות חלקיות כמעט ולא נעשה שימוש בתפרים, דבר המקטין משמעותית את משך הזמן שלוקח להשגת ראייה תקינה.
סוגי ההשתלות העיקריים הקיימים היום הינם:
השתלת קרנית מלאה (PKP)
חלפת השכבה האמצעית של הקרנית (DALK)
השתלות חלקיות (בשיטת DSAEK ו-DMEK)
רוצה לקיים התיעצות בנוגע לסוג ההשתלה המתאימה לך?
ניתן להשאיר פרטים בטופס יצירת קשר ואנו נחזור אלייך בהקדם.
השתלת קרנית מלאה (PKP)
בהשתלת קרנית מלאה כל שכבות הקרנית מוחלפות.
ניתוח זה מתבצע היום בשכיחות נמוכה משמעותית מבעבר ושמור רק למקרים בהם גם השכבה הפנימית וגם השכבה האמצעית פגועות.
בנוסף, השתלה מלאה עדיין מאוד פופולרית בקרב ילדים עם מחלות מולדות בקרנית. בהשתלה זו משתמשים במספר רב של תפרי קרנית שלוקח כשנה להסירם. לאור זאת ההחלמה מהניתוח ארוכה משמעותית עם צפי להשגת ראייה תקינה לאחר כשנה. גם אז, ברוב המקרים נדרש תיקון עם משקפיים או עם עדשות מגע לצורך תיקון הראייה.
(DALK) החלפת השכבה האמצעית של הקרנית
בניתוח בשיטת DALK מחליפים את השכבה האמצעית של הקרנית – את המשתית.
ניתוח זה שמור למצבים בהם האנדותל – השכבה הפנימית תקינה והפגיעה העיקרית הינה במשתית בלבד. דבר זה יכול לקרות במצבים כגון – לאחר זיהומים מסוגים שונים בקרנית, לאחר טראומה שטחית (לא חודרת לקרנית) עם היווצרות של צלקת במשתית שמשמעותית לראייה או במצב של קרטוקונוס. גם בהשתלה זו יש צורך בהנחת מספר רב של תפרים עם צפי ארוך (כשנה) להגעה לרמה של ראייה תקינה.
השתלות חלקיות בשיטות DSAEK ו- DMEK
שיטות DSAEK/DMEK הן שתי שיטות להשתלות חלקיות שנועדו להחליף רק את שכבת האנדותל הפגועה. משך ההחלמה קצר יותר משמעותית בהשוואה לשתי ההשתלות הראשונות - מספר שבועות בודד ב-DMEK ומספר חודשים בודד בשיטת DSAEK. בשתיהן הסיכוי לדחייה קטן יותר בהשוואה להשתלת המלאה (קטן משמעותית יותר ב- DMEK) וכמעט שאין שימוש בתפרים בניתוחים אלה.
בשני סוגי הניתוחים האלה מוזרק אוויר לחלל הקדמי של העין בגמר הניתוח והמטופל/ת נדרשים לשכב על הגב לתקופה של 24-48 שעות לפחות. היתרון של DMEK על פני DSAEK הינו כאמור במשך הזמן הקצר הדרוש לחזרה לראייה תקינה ובאחוז הקטן מאוד (קטן מ 1%) של דחיות שתל, אולם מנגד הסיכוי לתזוזה של השתל ממקומו לאחר הניתוח הראשוני גבוה יותר בהשוואה ל DSAEK ופעמים דורש הזרקה חוזרת של גז לחלל החלק הקדמי של העין.
במצבים בהם השכבה הקדמית של הקרנית פגועה – דהיינו שכבת האפיתל, המצב מחייב התייחסות אחרת כדוגמת השתלה מסוג אחר מהנזכר לעיל וכולל בעיקרו טיפול תומך בטיפות ובצבים שאין ברירה גם השתלת תאי גזע אפיתליאלים מהעין השניה (במידה והיא בריאה) או מקרוב משפחה. לצערינו הפרוגנוזה בהשתלות אלה אינה טובה והם מועדות לדחיית שתל באחוז גבוה למרות טיפולים מדכאי חיסון.
לסיכום, עולם השתלות הקרנית השתנה משמעותית בשנים האחרונות ומאפשר מגוון רחב יותר של טיפולים המותאמים לבעיה שבה אנו רוצים לטפל.
דבר זה מאפשר רפואה אישית המותאמת לחולה ולבעיה אותה הוא מציג.
לפרטים ולקביעת תור להתיעצות בנוגע להשתלת קרנית:
וואטסאפ: 058-4151991
טלפון: 2147*
Comments